Μνήμη
Τα προγράμματα στη Rust έχουν 3 περιοχές μνήμης στις οποίες μπορεί να έχουν αποθηκευτεί δεδομένα:
- Μνήμη δεδομένων - Για δεδομένα που είναι πάγια σε μέγεθος και στατικά, ήτοι διεθέσιμα σε όλον το βίο του προγράμματος. Θεωρήστε το κείμενο στο πρόγραμμά σας, πχ «Γεια σου κόσμε!». Τα byte αυτού του κειμένου αναγιγνώσκονται μόνο από ένα μέρος, και άρα μπορούν ν' αποθηκευτούν στην περιοχή αυτή. Οι μεταφραστές κάνουν διάφορες βελτιστοποιήσεις με αυτού του τύπου τα δεδομένα, και γενικότερα θεωρούνται τάχιστα στη χρήση καθώς οι περιοχές τους είναι γνωστές και πάγιες.
- Μνήμη στοίβας - Για δεδομένα που ορίζονται ως μεταβλητές μέσα σε μία συνάρτηση. Η τοποθεσία των δεδομένων αυτών στη μνήμη δεν αλλάζει ποτέ για τη διάρκεια της κλήσης μίας συνάρτησης· λόγω αυτού, οι μεταφραστές μπορούν να βελτιστοποιήσουν κώδικα ώστε τα δεδομένα στοίβας να είναι πολύ γρήγορα στην προσπέλαση.
- Μνήμη σωρού - Για δεδομένα που δημιουργούνται ενώ η εφαρμογή τρέχει. Τα δεδομένα σ' αυτήν την περιοχή μπορούν να προσθαφαιρεθούν, να μετακινηθούν, να αυξομειωθούν σε μέγεθος κτλ. Λόγω της δυναμικής τους φύσης θεωρούνται γενικότερα πιο αργά στη χρήση, αλλά επιτρέπουν πολύ πιο δημιουργικές χρήσης της μνήμης. Όταν τα δεδομένα προστίθενται σ' αυτην την περιοχή θα το αποκαλούμε ανάθεση, ενώ όταν αφαιρούνται θα το αποκαλούμε αποδέσμευση.